Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2008 11:17 - Вятър
Автор: cvetankrastev Категория: Технологии   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.04.2009 19:54


                          
    Проектът „Вятър” стартира през 1997 на симпозиум по скулптура с нетрадиционни материали. Акцията се състои в събиране на семена от глухарчета в България и разпръскването им по различни точки на земята. До сега съм осъществил разпостранението им в Полша, Литва, Дания, Швейцария,Франция и САЩ .

         В природата разпространението на глухарчета става чрез вятъра, а в случая от човека чрез конвеционални комуникативни и транспортни средства. Творбата ми е призив към човечеството да се ползува от природните закони в опитите си за глобализация на света. Светът е единен и неделим. Информацията се пренася по неведоми пътища от единия край на земята до другия (по въздуха, чрез вятъра, чрез кръговрата на водата, чрез птиците и може би на последно място от човека). Пренасянето на информация и глобализация съвсем не е човешки патент.

         Откриването на Америка не е повлияло толкова на света, като културен феномен от сблъсъка на две цивилизации, колкото чрез пренасянето на непознатите за Стария свят растения. Царевицата, картофите, доматите, фасула и други,  са променили храненето, поминъка и икономиката на Стария континент. Влиянието е било двупосочно. Конете непознати до този момент за индианците  са станали неразделна част от живота им и основна разменна единица. Коприната, пренесена от Азия е станала основен белег, различаващ европейската аристокрация от простолюдието. Овцете пряко и косвено са повлияли върху облика на Австралия.

         Всички тези факти са въздействали върху човека не на битово социално ниво, а невидимо, подсъзнателно, интуитивно, химично и алхимично. Животните имат родова памет. Конете пазят спомен от времето, когато са били кентаври. Затова са въздействали така хипнотично на индианците виждайки ги за първи път. Те са ги възприемали точно като мистични същества, неделими от ездачите си. Овцете, пренесени в Австралия са носели в себе си страха от вълците и механично са го прехвърлили върху дивото куче Динго, стимулирайки в него вълчата , а не кучешката  му природа.

         Растенията имат визуална памет. Светлината е най- важния фактор за вегетирането им . Светлочувствителните молекули на хлорофила са основа, върху която се записва информация чрез светлина. При сложно окислително – редукционни процеси под въздействието на светлината се натрупва растителна маса, така както върху фотографска плака при приток на светлина се натрупват сребърно-нитратни йони. На молекулярно ниво в семената на всяко едно глухарче е заложена информация, че е расло точно до определено дърво, че точно в определен момент е валял дъжд, прелетяла е  пеперуда или е преминал човек. Семената на растенията са своеобразна банка с генетична и житейска информация . Така механично пренесени от едно място на друго, те пренасят и визията на една друга действителност. Именнo този непрекъснат обмен на информация, а не преодоляването на измислени граници , опити за политически , обществено-икономически и културни контакти правят света единен и неделим.






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cvetankrastev
Категория: Изкуство
Прочетен: 1400336
Постинги: 1063
Коментари: 1049
Гласове: 6567
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031